Babysim under vattnet

Dela

Många kan säkert tycka att det känns läskigt att låta barnen dyka i vattnet när de är så små men faktum är att det är en naturlig och framför allt härlig upplevelse för barnet. Efter att ha legat i vatten under nio månaders tid i mammas mage är barnets inställning till vatten knappast främmande, snarare tvärtom. I många fall kan känslan under vatten fortfarande förknippas med en slags trygghet, särskilt om barnet inte är så gammalt.

I denna artikel ska vi gå in lite närmare på babysim under vattenytan och hur det fungerar. Kanske kan vi hjälpa till att stilla några föräldrars oroliga nerver en aning.

Frihet att röra sig under vatten

Att få möjligheten att röra sig under vattenytan ger barnet en känsla av frihet. Det kanske vi alla kan relatera till, då viktlösheten och lugnet under ytan även kan ge den vuxne en frihetskänsla. Dessutom kan en regelbunden vistelse under vatten och en naturlig vattenvana förebygga att ditt barn grips av panik i äldre ålder vilket i sin tur man minska risken för olyckor.

Dykreflexen

Tidigare talade man mycket om att den så kallade ”dykreflexen” var nödvändig då ett barn skulle gå på babysim. Dessa reflexer syftar alltså till de naturliga reflexer vi får när vårt huvud befinner sig under vatten, alltså att vår kropp i allra möjligaste mån skyddar sig själv genom att göra det onaturligt för oss att dra in luft i våra luftvägar. På senare tid har man kommit fram till att dessa reflexer är helt obetydliga när det kommer till att lära ett barn hålla andan under vatten. Det är nämligen barnets naturliga förmåga att vilja hålla andan man lägger fokus på.

Därför får man nu gradvis och i en lugn takt lära barnet att hålla andan under vattnet. Man kan till exempel börja med att endast hälla vatten över barnets huvud så det får bekanta sig med känslan. Därefter kan man gravis låta barnet dyka under vattenytan under kortare perioder för att sedan succesivt öka längden på perioderna.

Signaler för dykning

Det som är allra viktigast när det kommer till att lära barnet hur det håller andan är att ge tydliga signaler innan man dyker. Dessa signaler kan skilja sig mellan olika kurser men kan vara till exempel ett ord, en rörelse eller en liten luftpust i barnets ansikte. Poängen med detta är alltså att barnet i slutändan ska kunna lära sig att hålla andan redan uppe på ytan innan det dyker ner under vattenytan.

Inte tvingande

Inga av de övningar som man gör under en babysimskurs är på något vis tvingande, varken för barn eller för föräldrar. Detta innebär alltså att det är helt upp till dig vad du vill vara med på och inte. Dock kan det ju alltid vara bra att testa åtminstone en gång för att se hur det går. Skulle resultatet inte vara positivt struntar man helt enkelt i den övningen och kanske testar igen en annan gång.

Just när det gäller dykning kan vi förstå att det känns skrämmande och onaturligt med tanke på att barnet är så litet. Men att lära barnet känna sig tryggt under ytan kan faktiskt underlätta många moment i framtiden, som till exempel när barnet senare ska lära sig simma. Det bidrar helt enkelt till en ökad vattenvana och säkerhet. Dessutom ger simning under vattnet barnet en känsla av frihet och självständighet och minskar risken för vattenskräck i senare år.