Att tänka på innan babysim

Dela

Det finns en del saker som är bra att ha i åtanke innan du och ditt barn ger er iväg på erat första babysim, dels när det gäller hygien inför själva lektionen samt hur man kan förbereda barnet för babysimstarten hemma

Nedan ska vi lista några viktiga saker du bör tänka på innan du tar med ditt barn på er första babysimlektion.

Hygien innan lektionen:

  • Ditt barn måste ha en babysimbyxa som håller tätt, det vill säga att byxan måste sitta åt över ben och mage. Du kan även använda babysimblöjor. Detta för att det inte ska ske olyckor i vattnet.
  • För att vattnet ska hålla sig i ett fräscht och behagligt skick för alla deltagare är det viktigt att duscha ordentligt innan man går ner i poolen. Är barnet under 6 månader är dock detta inte nödvändigt.
  • Har ditt barn torr hud kan det vara bra att smörja in barnet med mjukgörande kräm kvällen innan ni ska iväg på babysim samt efter ni kommit hem ifrån kursen då 30 minuter i vatten kan vara ganska påfrestande på torr hud.

Förberedelser hemma innan lektionen:

  • För att förbereda barnet inför dess första babysimlektion kan det vara bra att vänja barnet med att få vatten över ditt huvud. Häll lite vatten med handen eller med en kopp över barnets huvud i badet och visa att det inte är någon fara. Barn är väldigt duktiga på att läsa av sina föräldrars reaktioner så försök associera upplevelsen med något positivt.
  • Du kan även förbereda barnet i badet hemma när det kommer till vattentemperatur. Sänk temperaturen i badet gradvis till den temperatur som gäller i babysimpoolen. Vanligtvis brukar den ligga strax över 30 grader.
  • Försök att planera ditt barns sov- och mattider så gott det går innan babysimmet. Detta för att barnet inte ska behöva bli trött och hungrig mitt under passet. Självklart är detta väldigt svårt att planera, och man kan ju inte förutse hur barnet kommer att känna sig, men försök åtminstone i förebyggande syfte.

Att tänka på under lektionen:

  • Kom ihåg att lägga prestationskrav åt sidan. Babysim ska vara en rolig och lekfull upplevelse, inte en halvtimme full av frustration för att ditt barn inte gillar att vara under vattnet medan alla andra barn klarar av det. Det är inte hela världen så stressa inte. Låt ditt barn bestämma själv vad det vill göra och inte, det är trots allt här grunden läggs för att känna sig trygg och säker i vattnet. Testa igen nästa gång och se om det är någon skillnad istället.
  • Ditt barn läser av dina känslor och känner om du inte tycker något är särskilt roligt. Så släng på ditt allra bästa leende, även om du kanske känner dig trött, hungrig, stressad eller obekväm, och sprid positiv energi till ditt plaskande barn.
  • Glöm inte bort att vara i stunden, även om du har räkningar att betala eller mat att handla. Det är trots allt en väldigt mysig stund att dela tillsammans med ditt barn, så låt inte andra tankar ta över för mycket.