Ålder för babysim

Dela

Känner du att babysim är något du vill testa tillsammans med ditt barn finns det några krav som måste uppfyllas. Dels måste barnet väga minst 4 kg, vara minst 3 månader gammalt (skulle ditt barn vara fött för tidigt så räknar man alltid 3 månader efter beräknat födelsedatum) och dessutom måste naveln vara läkt, detta för att ditt barn inte ska drabbas av infektioner. I övrigt kan alla barn vara med och babysimma, även om barnet skulle ha ett handikapp. Dock måste man då rådfråga en läkare innan man deltar i babysimmet.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på hur du bör tänka inför starten på babysimmet när det gäller ditt barns ålder.

Optimalt att börja mellan 3–5 månader

Anledningen till varför inte barn som är yngre än 3 månader bör delta i babysim beror på att barnet ännu inte hunnit bli så stadigt och inte haft särskilt låna perioder av vakenhet. Dessutom är det väldigt få familjer som hunnit skapa en god rutin på sin nya familjetillvaro innan barnet är 3 månader gammalt. Mamman brukar även vara fullt återhämtad ifrån förlossningen efter omkring 3 månader.

Därför rekommenderar man att vänta med att börja på babysim tills det att barnet är mellan 3–5 månader gammalt. Dessutom är barnet mycket nyfiknare och öppnare för intryck i denna ålder vilket gör att babysimupplevelsen blir både roligare och mer stimulerande.

Föräldrarna måste vara redo

Det allra viktigaste när det gäller att börja på babysim är trots allt att ni som föräldrar är redo. Att stressa med att börja är helt onödigt med tanke på att man vanligtvis kan börja på babysim upp till 1,5 års ålder, så börja inte bara för börjandets skull. Se till att ni faktiskt har tid med det så ni kan njuta av upplevelsen tillsammans med barnet.

Att stressa igenom babysimlektionerna är ju trots allt långt ifrån optimalt och dessutom kommer erat barn märka att ni inte är särskilt engagerade i aktiviteten. Har man inte tid så har man inte och det är kanske den viktigaste saken att tänka på som förälder. Vänta hellre till vardagen lugnat ner sig lite och uppskatta tiden ni får tillsammans i vattnet.